Sabtu, 14 November 2015

Filled Under:

Padah ! Tindakan Berani Mati Isteri Curang"Mmmm..Sunyi Mama, Sabtu Ini Papa Takde"

Padah ! Tindakan Berani Mati Isteri Curang"Mmmm..Sunyi Mama, Sabtu Ini Papa Takde"Memang benar kita sudah tiba di perakhiran zaman. Seperti sebuah roda, walaupun kita hidup pada abad ke 21, pada zaman yang serba moden ini, tetapi hakikatnya akhlak kita sudah kembali ke Zaman Jahiliyyah, iaitu 1500 tahun yang lampau.

Dipetik daripada sebuah laman sosial, seorang pengguna dengan bangganya telah memuatnaik beberapa keping 'screenshot' perbualannya dengan isteri orang.

Bermula dengan pemberian salam, perbualan lucah yang menjijikkan ini, telah menjadi saksi kepada kecurangan seorang wanita yang bergelar isteri yang sedang merancang aktiviti maksiat bersama lelaki lain semasa ketiadaan suaminya pada hujung minggu nanti.Dipetik daripada Wikipedia, jahiliyah dari segi bahasa merupakan perkataan yang diambil daripada kata dasar jahala dan kata terbitan jahlun yang bermaksud bodoh dan sesat atau jahil. Yang dimaksudkan di sini ialah Masyarakat Jahiliyah di Semenanjung Arab 1500 tahun dahulu iaitu masyarakat yang mundur dari segi akhlak dan sosial. Menurut ayat al-Quran yang bermaksud:

"Sesudah itu, patutkah mereka menghendaki hukum Jahiliyah? Dan siapakah yang boleh membuat hukum lebih baik daripada Allah bagi orang yang yakin." (Al-Maidah|5:50)

Masyarakat jahiliyah tidak merujuk pada masyarakat bodoh dalam pengertian tiadanya pengetahuan dan peradaban, melainkan pada nilai-nilai yang jauh dari kebenaran (fitrah, Islam).

"Ketika orang yang kafir itu menimbulkan perasaan sombong yang ada dalam hati mereka perasaan sombong angkuh secara Jahiliyah lalu Allah turunkan semangat tenang tenteram kepada Rasul-Nya dan kepada orang yang beriman, serta meminta mereka tetap berpegang kepada Kalimah Taqwa, sedang mereka adalah orang yang sangat berhak dengannya dan menjadi ahlinya. Dan Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu." (Al-Fath|48:26)

Masyarakat Jahiliyah merupakan masyarakat yang bertamadun tinggi. sebagaimana zaman kerajaan Saba’ sebagai rujukan ketamadunan Arab yang berjaya. Masyarakat Arab Jahiliyah hanya jahil dari segi agama, bukan dari aspek lain seperti bidang kesusasteraan atau kejuruteraan yang mereka telah lama maju.
0 komentar:

Posting Komentar